Wat is VDSL?

VDSL is de afkorting voor Very High Bitrate Digital Subscriber Line. Als een van de opvolgers van ADSL moet VDSL een sneller alternatief bieden voor zowel het gewone ADSL als het ADSL2+. Waar ADSL een maximale downloadsnelheid van 8 Mbps en een uploadsnelheid 1 Mbps biedt en ADSL2+ tot 25 Mbps download en 3,5 Mbps upload gaat, zijn met VDSL snelheden haalbaar tot 52 Mbps download. Uploaden met VDSL gaat met 13 Mbps en in synchrone modus tot zelfs 26 Mbps.

Een snelle VDSL verbinding heeft uiteraard als voordeel dat er meer gegevens sneller kunnen worden verstuurd en ontvangen. Daarbij biedt het grote voordelen voor het ontvangen van digitale televisie wat een grote bandbreedte nodig heeft.

De opkomst van VDSL is nauw verbonden met de aanleg van de glasvezelkabels. De afstand tussen de centrale en de aansluiting mag bij VDSL (zonder de aanwezigheid van glasvezelkabel) slechts 1200 meter zijn om een goede ontvangst nog te kunnen garanderen. Een nadeel ten opzichte van ADSL waar deze afstand maximaal 8000 meter kan zijn. Dit probleem kan echter worden opgelost door de aanleg van glasvezelverbindingen aan te leggen naar wijkverdelers waar ook een VDSL-centrale wordt geplaatst.

NB: de hoogst bereikbare datasnelheden van VDSL kunnen zonder de aanwezigheid van een glasvezelnetwerk vooralsnog alleen over korte afstanden tot maximaal 300 meter worden gehaald. Voor afstanden tot 900 meter kan de halve snelheid van 26 Mbps worden bereikt. Grotere afstanden tot 1200 meter kunnen rekenen op een downstream van 13 Mbps.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.