Verschillen

Kabelinternet, internet via glasvezel en internet via VDSL of ADSL; het zijn allemaal zogenaamde breedband internetverbindingen. Maar wat zijn precies de verschillen?

  • Bij glasvezelinternet komt het digitale signaal binnen via de speciale glasvezelkabels van het glasvezelnetwerk dat momenteel in Nederland wordt aangelegd. Omdat dit proces nog in volle gang is, beschikt op dit moment nog niet ieder huishouden in Nederland over een aansluiting op het glasvezelnetwerk. Dataverkeer via glasvezel wordt in vergelijking tot dataverkeer via de telefoonlijn veel minder gehinderd door bijvoorbeeld afstand of de kwaliteit van de kabels.
  • Kabelinternet biedt een internetverbinding die verloopt via dezelfde kabel waar ook de televisie op is aangesloten. Dataverkeer via een kabelverbinding heeft in de praktijk relatief weinig last van beperkingen die worden veroorzaakt door het kabelnetwerk. Dit in tegenstelling tot ADSL- en VDSLverbindingen via de vaste telefoonlijn die beperkt worden door factoren als afstand en kwaliteit van de koperdraden.
  • ADSL- en VDSL-internet verloopt via de vaste telefoonlijn. Omdat hierdoor het spraaksignaal van de telefoon en het digitale signaal van het internet over dezelfde kabel binnenkomen is er een zogenaamde splitter nodig om deze twee signalen te scheiden.

Bij zowel ADSL als VDSL speelt de afstand tussen de gebruiker en de wijkcentrale een grote rol. Voor ADSL geldt dat de kwaliteit van het signaal vanaf een afstand van twee kilometer aanzienlijk verminderd. Zo lang de verbinding tot stand wordt gebracht via een gewone telefoonkabel, is deze maximale afstand voor topprestaties voor VDSL zelfs nog minder. Mede hierom stapt men voor VDSL-aansluitingen steeds vaker over op het glasvezelnetwerk.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.