DSL in het kort

DSL staat voor Digital Subscriber Line. Met de techniek van DSL wordt gebruik gemaakt van een zogenaamd “twisted pair” koperdraadverbinding, in het Nederlands ook wel “getwist paar” of “dubbeldraad” genoemd. Het gebruik van een koperkabel waarbij twee “aders” om elkaar zijn gewonden maakt een relatief snelle ontvangst en verzending van dataverkeer mogelijk. De eerste DSLverbindingen vonden over het algemeen plaatst via de gewone telefoonkabel.

De DSL datacommunicatietechniek werd tot voor kort in twee vormen aangeboden, namlijk als SDSL en als ADSL:

  • Bij ADSL (en later ook ADSL2) loopt de ontvangstsnelheid niet parallel ten opzichte van de zendssnelheid. Oftewel, ontvangen en zenden verloopt asymmetrisch. ADSL is dan ook de afkorting van Asymmetric Digital Subscriber Line. ADSL wordt veel gebruikt voor breedband internet.
  • SDSL staat voor Symmetric Digital Subscriber Line. Bij deze DSL-variant is de snelheid waarmee data wordt ontvangen, gelijk aan de snelheid waarmee data wordt verzonden. Naast breedband internet wordt SDSL vaak ingezet voor bedrijfsnetwerken.

De nieuwste DSL ontwikkeling is VDSL wat voor Very High Bitrate Digital Subscriber Line staat. De VDSL techniek staat zeer hoge snelheden van dataverkeer toe en kan in asymmetrische én in symmetrische modus toegepast worden. VDSL2 is de meer geavanceerde versie van VDSL waarbij de doorvoersnelheid nog hoger ligt en ook een grotere afstand tussen de gebruiker en de centrale mogelijk is.

Waarom VDSL zo veel sneller is? Omdat VDSL, in tegenstelling tot telefonie, de capaciteit van de telefoonkabel volledig benut. Vergelijk het met een snelweg. Voor telefonie wordt er bij wijze van spreke alleen de rechterbaan gebruikt waarbij het verkeer enkel op lage snelheid zich kan voortbewegen. VDSL daarentegen gooit alle rijbanen open: de volledige snelweg kan bereden worden waardoor ook sneller verkeer ongehinderd kan passeren.

NB: Voor VDSL wordt echter steeds meer gebruik gemaakt van glasvezelkabels.

De term xDSL wordt gebruikt als verzamelnaam voor de verschillende vormen van DSL.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.